Argument att ifrågasätta

I debatten som rör hästar som rids i kort form förekommer vissa argument som jag skulle vilja ifrågasätta. Jag vill börja med att säga att jag mycket väl kan förstå att alla hästar inte bjuder mot bettet i alla lägen, och att man därför kan behöva korta tygeln för att få kontakt med munnen i ett akut läge.

”Hästen är inte stark nog för att komma fram med nosen” Om hästen inte är tillräckligt stark nog för att arbeta med en stark överlinje och söka sig fram mot bettet så är den inte stark nog för klassen. Det ska den ha kännbara poängavdrag för, precis som den får poängavdrag om den inte är stark nog för ökade gångarter. Och arbetet hemma behöver fokuseras på att öva upp den styrka som saknas. Den är viktig för att hålla hästen skadefri.

”Man kan behöva hålla hästen så kort för att få kontroll” Ja, det kanske man kan tycka sig behöva just precis när den brallar eller drar. Men inte 5-10 minuter i sträck i arbetstrav.

”Hästen söker inte kontakt med bettet” Ett argument som förlorar totalt i trovärdighet när stångtygeln samtidigt är hårt sträckt.

”Hästen är spänd och stressad av tävlingssituationen” Då kanske tävlingssituationen ska ses över. Vissa hästar älskar att tävla och visa upp sig. Andra hästar trivs bättre hemma och vänjer sig inte vid tävlandet. De kanske borde få slippa. Det kanske även går att se över formerna för tävlingarna så att de blir mindre stressande? Det känns märkligt att det rycks på axlarna åt att uppvärmningen till en tävling där harmoni, avspändhet och konstnärlighet ska premieras skapar så mycket stress och spänning att ryttarna ser sig tvungna att rida på ett olämpligt sätt.