Tillbaka i Liverpool

2014-11-14 10.25.50

Förra helgen besökte jag Liverpool igen med noden 1700-tal: Sverige i världen, världen i Sverige, som en del av det samarbete vi har med forskningscentret Eighteenth Century Worlds. Den här gången presenterade ingen av oss papers, utan vi var bara där för att nätverka med deras masterstudenter och doktorander och bevista konferensen ”Edward Rushton and Romantic Liverpool”.  Edward Rushton (1756-1814) seglade på Afrika i sin ungdom, och såg då hur illa slavarna behandlades. Han smittades av en ögonsjukdom som gjorde honom blind, och tvingades återvända till Liverpool där han så småningom blev bokhandlare och publicist. Han var en av tidens stora abolitionister, men har varit ganska bortglömd. Konferensen bidrog till att ge en bild av hans stora insats mot slavhandeln, och vi fick även nya perspektiv på i vilken utsträckning slavhandeln påverkade och försörjde Liverpool med omgivningar.

Jag fick också en chans att fördjupa mig i staden Liverpool, genom att läsa om staden och ta långa löprundor längs det gamla hamnområdet med sina delvis uppiffade, delvis förfallna byggnader och anläggningar. Det är en av de städer i England som fortfarande har sår och hål kvar efter blitzen, och där de ekonomiska konsekvenserna av övergången från manuell godshantering i hamnarna till containers med efterföljande arbetslöshet och ekonomisk kris har satt djupa spår.