Museologen lämnar sitt vinteride

Ja, nu blev det ju inte dvala på museifronten hela vintern, eftersom jag passade på att gå en masterkurs i föremålsforskning på Uppsala universitet före jul (mycket bra, rekommenderas varmt). Men seminarierum är trots allt inte samma sak som slott, museisalar och föremålsmagasin… Därför var det jättekul att få styra bilen mot Skokloster för utbildningsdagar. Eftersom de inte behövt ta in någon ny personal i år ägnades hela utbildningen åt fördjupning.

2015-03-13 08.34.42

Första dagen hade vi skattjakt. Vi lärde oss att söka efter föremål i föremålsdatabasen, och sedan letade vi upp dem i slottet. Målet är att vi så småningom ska kunna använda databasen för vår egen fortbildning och för att kunna svara på gästernas frågor. Redan idag kan vem som helst söka information om föremålen på internet eftersom stora delar av databasen är öppen. Vi fick också en introduktion i sociala medier, och det var intressant att höra LSH:s proffsiga kommunikatör Emma berätta om hur myndigheten jobbar med det. Coolast denna dag var dock att få prova att skjuta med en flintlåsbössa från sent 1700-tal! Dessutom gav det nyttiga insikter i förutsättningarna för strid med eldvapen under den tidigmoderna perioden.

svartkrut
Foto Lotta Hagström Lindley

Vi besökte också Skoklosters kyrka, en fantastisk kyrka som ursprungligen hörde till ett cistercienserkloster och som nu bland annat rymmer familjen Wrangels gravkor.

2015-03-12 10.41.55

Andra dagen gick vi igenom biblioteket, eller rättare sagt biblioteken – det är ju flera personers bibliotek som finns samlade över nästan en halv våning. Vi fick också höra målerikonservatorn Ann-Cathrin berätta om sitt arbete och om hur man arbetar förebyggande för att hindra nedbrytning av föremålen.

2015-03-12 11.34.52

Sen var det dags att gå ner i butiken och lära sig kassarutiner. Turid och Camilla hade redan bullat upp säsongens sortiment i butiken. Läckert!

2015-03-12 15.54.16

Dagens mest svårslagna programpunkt var dock när Bengt visade oss runt i Brahe-Bielke-rustkammaren. Den är lite annorlunda än Wrangel-rustkammaren som visas på de ordinarie visningarna. Innehållet är brokigare och spänner över en längre tidsperiod. Därför drabbas man av lite mer upptäckarlust när man besöker den. Har man dessutom med sig Bengt, som är en mästare på att berätta om föremålen, så kan man lära sig hur mycket som helst.

2015-03-13 14.32.23