Ridkonstens vänner

De senaste två veckorna har varit en resa för mig. Från 1999 till 2004 höll jag på med akademisk ridkonst. Under ett par av de åren drömde jag om att bli riddare av den akademiska ridkonsten. Det var en så trevlig idé – att i stället för att tävla rida ett prov utifrån sin hästs förutsättningar, och då få komma med i ett hästigt sällskap som ordnade gemensamma aktiviteter. Precis den sortens mål man behöver om man är en ambitiös ryttare men sitter på en fjording och alltså har svårt att hävda sig på tävlingsbanorna. Dock var det mycket både i den akademiska ridkonsten och riddarskapet som skavde. Och det var inte bara jag som kände så. Det har varit oerhört värdefullt att läsa Christina Drangels blogg om sin resa i den akademiska ridkonsten.

Christina beskriver bland annat den gemenskap vi hade på de där AR-kurserna, och alla roliga saker vi gjorde. Några av oss som var med på kurserna och studiebesöken ville ha mer, och vi ville ha med folk som inte höll på med AR också. Många av oss var också aktiva i ett diskussionsforum på Bukefalos, och ville hitta ett sätt att träffas på riktigt. Därför bildades Ridkonstens vänner. Vi lyckades mycket riktigt träffas ett par gånger – på Johannesberg, i Västergötland och på Gotland. Vi red tillsammans, vi hade demos där folk visade upp vad de kunde, vi tittade på ridfilmer, bläddrade i varandras böcker, provade varandras utrustning. Vi åt, drack, pratade och fnissade. Sen hände det saker i livet hos oss som varit mest drivande och de stora projekten rann ut i sanden.

Nätverket finns dock kvar på Facebook, och till min stora förvåning och glädje växer det trots att det inte händer jättemycket på sidan. Och vi är några som är rätt sugna på att dra igång något och börjar hitta tiden och energin att göra det. Jag hoppas att vi lyckas, för jag tror att Ridkonstens vänner behövs. Ridkonstens vänner är nämligen en plattform som bygger på:

– Utbyte. Det har alltid varit ett uttalat mål att föra diskussioner som går över gränserna för olika inriktningar inom ridkonsten. Ambitionen är att alla ska vinna på att berikas av varandras kunskap.

– Platt struktur. Vi vill undvika hierarkier för att fler ska få en röst i diskussionerna. Därför har inget fått ta betalt för att undervisa eller tala på träffarna. Vi vill i så liten utsträckning som möjligt utse vissa till ”tränare” och andra till ”elever”.  Av samma anledning är annonspolicyn väldigt strikt på Facebook-forumet. Vi vill ha en diskussion mellan vänner, inte mellan säljare och köpare.

– Låga kostnader. Det kostar ofta mycket pengar att vara med på kurser. Ridkonstens vänners aktiviteter ska ge så mycket kunskap som möjligt till en så låg kostnad som möjligt.

Med det här blogginlägget har jag velat förklara varför Ridkonstens vänner finns och vilken ideologi som ligger bakom, så ni vet vilka vi är när vi tar klivet ut ur dimman igen. Förhoppningsvis snart!