Hästvisningar på Skokloster

MVC-002F

I Kristi Himmelsfärdshelgen ska jag åter hålla specialvisningar om hästar och ridning på Skoklosters slott. Vi får se vad kollegorna har dukat fram ur gömmorna i år! Dessutom blir det hästar i slottsparken ett par av dagarna. Susanne Cewe och hennes elever miljötränar. De brukar ha någon form av historiskt tema, undrar vad de har hittat på den här gången!

 

Carl von Linnés spritnota

2014-05-15 13.31.58

Idag var jag för första gången i universitetets arkiv för att försöka hitta mer uppgifter om stallmästare Johan Leven Ekelund som jag skriver min masteruppsats om. Jag ville framför allt veta mer om hans familj, så jag tittade igenom räkenskapsböckerna där universitets egna mantalslängder finns. Där hittade jag bland annat den här redovisningen, där man kan se vad det kostade att toppa upp alla spritinlagda specimen i naturaliekabinettet 1768. 264 daler var ganska mycket pengar, så det är lätt att förstå varför han skänkte just den delen av sina samlingar till universitetet när Museum in Altis på Hammarby stod klart året därpå.

 

 

Dagens boktips!

I våras gjorde jag praktik på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek. En av mina arbetsuppgifter var att inventera bibliotekets bestånd av litteratur om hästar med publiceringsår 1950 och senare. KSLA:s enhet för de areella näringarnas historia ger ut nyhetsbrevet Freja, och i nummer 2 2014 presenterar jag en del av de böcker jag har gått igenom. Böckerna finns på biblioteket och kan läsas på plats på Drottninggatan i Stockholm, eller så går de att fjärrlåna. Ladda ner Freja genom att klicka på bilden!

Freja