Kategoriarkiv: materiell kultur

Gästspel i Sesamgrottan

magasin

 

Fram till för ungefär en månad sedan trodde jag att hösten skulle spenderas i någon sorts grå arbetslöshet och hade börjat titta ganska noga på annonser för jobb som jag inte ville ha. Men ödet ville annorlunda, och nu tillbringar jag hösten i Sesamgrottan alias Livrustkammarens magasin i Tumba. Livrustkammarens magasin brukade ligga i källaren till ena logårdsflygeln på Stockholms slott. Det var visserligen fullt av atmosfär, men miljön var inte så bra vare sig för föremål eller personal. Helst skulle man bära hjälm för att inte få tegelstenar i skallen, och det var väldigt svårarbetat. Därför fick föremålen flytta till moderna lokaler, och nu i höst ska uppackningen bli färdig. I samband med uppackningen kommer varenda liten pinal att fotograferas, och så småningom kommer allmänheten att kunna se bilderna via den digitala föremålsdatabasen.

För min del medför jobbet att jag kommer att spendera tre timmar om dagen på pendeltåget. Äntligen blir det tid för att läsa alla roliga nya hästböcker som ligger och väntar i hyllan, och kanske även att läsa om några. Jag kommer att presentera dem på bloggen, så håll utkik efter boktips de närmaste månaderna!

Museologen lämnar sitt vinteride

Ja, nu blev det ju inte dvala på museifronten hela vintern, eftersom jag passade på att gå en masterkurs i föremålsforskning på Uppsala universitet före jul (mycket bra, rekommenderas varmt). Men seminarierum är trots allt inte samma sak som slott, museisalar och föremålsmagasin… Därför var det jättekul att få styra bilen mot Skokloster för utbildningsdagar. Eftersom de inte behövt ta in någon ny personal i år ägnades hela utbildningen åt fördjupning.

2015-03-13 08.34.42

Första dagen hade vi skattjakt. Vi lärde oss att söka efter föremål i föremålsdatabasen, och sedan letade vi upp dem i slottet. Målet är att vi så småningom ska kunna använda databasen för vår egen fortbildning och för att kunna svara på gästernas frågor. Redan idag kan vem som helst söka information om föremålen på internet eftersom stora delar av databasen är öppen. Vi fick också en introduktion i sociala medier, och det var intressant att höra LSH:s proffsiga kommunikatör Emma berätta om hur myndigheten jobbar med det. Coolast denna dag var dock att få prova att skjuta med en flintlåsbössa från sent 1700-tal! Dessutom gav det nyttiga insikter i förutsättningarna för strid med eldvapen under den tidigmoderna perioden.

svartkrut
Foto Lotta Hagström Lindley

Vi besökte också Skoklosters kyrka, en fantastisk kyrka som ursprungligen hörde till ett cistercienserkloster och som nu bland annat rymmer familjen Wrangels gravkor.

2015-03-12 10.41.55

Andra dagen gick vi igenom biblioteket, eller rättare sagt biblioteken – det är ju flera personers bibliotek som finns samlade över nästan en halv våning. Vi fick också höra målerikonservatorn Ann-Cathrin berätta om sitt arbete och om hur man arbetar förebyggande för att hindra nedbrytning av föremålen.

2015-03-12 11.34.52

Sen var det dags att gå ner i butiken och lära sig kassarutiner. Turid och Camilla hade redan bullat upp säsongens sortiment i butiken. Läckert!

2015-03-12 15.54.16

Dagens mest svårslagna programpunkt var dock när Bengt visade oss runt i Brahe-Bielke-rustkammaren. Den är lite annorlunda än Wrangel-rustkammaren som visas på de ordinarie visningarna. Innehållet är brokigare och spänner över en längre tidsperiod. Därför drabbas man av lite mer upptäckarlust när man besöker den. Har man dessutom med sig Bengt, som är en mästare på att berätta om föremålen, så kan man lära sig hur mycket som helst.

2015-03-13 14.32.23

Skrivandets materialitet i Liverpool

2014-06-06 14.00.18

Kom hem sent i natt från Liverpool, där jag deltagit i workshopen ”Materiality of Writing” som hölls på fantastiska Liverpool Athenaeum, ett privat bibliotek som startades redan på 1700-talet. 1920 tvingades de flytta, men byggde upp en ny biblioteksmiljö i 1700-talsstil. Som så många andra rekonstruerade miljöer från början av förra seklet har den hittat sin egen atmosfär. Det är ju inte heller en museal miljö, utan ett levande bibliotek som dessutom är lite av en engelsk klubb.

Konferensen kretsade främst kring handskrifter och arkivmaterial, och forskarna arbetade med allt ifrån polisarkiv till kokböcker. Jag presenterade Johan Leven Ekelunds manuskript och pratade dels om textetablering och dels om allt man kan läsa i marginalerna i handskrifterna. Som museolog är det förstås jätteintressant att få komma till en workshop där materialiteten i källmaterialet står i fokus.  Materiell kultur börjar bli mer och mer attraktivt som källmaterial och där kan jag tycka att det är dags för oss museologer att börja marknadsföra vad vi har för kunskaper. Jag har märkt i andra sammanhang (här upplevde jag det inte så) att många forskare inte har någon aning om att det finns mycket forskning om materiell kultur, utan de försöker uppfinna hjulet om och om igen.