Kategoriarkiv: Skokloster

Housekeeping

2015-10-16 08.04.30(Dimma, inte damm…)

Förra veckan jobbade jag på Skokloster ett par dagar. Slottet städas vår och höst, och jag skulle hjälpa till. Det kändes ganska läskigt och jag trodde att jag skulle känna mig som en elefant i en porslinsaffär, men jag tror inte att jag hade sönder något alls (puh!).

Första dagen gick jag igenom två skåp med glas, huvudsakligen från 1600-talet. Flera av glasen var kraftigt drabbade av glassjuka, en kemisk obalans i glasmassan som gör att de i princip förvandlas till pulver efter ett par hundra år.  Jag behövde inte röra dem, utan identifierade dem utifrån foton och lade etiketter bredvid dem så att ingen behöver röra dem i framtiden heller. Några glas var så dåliga att jag tänkte att det kanske hade räckt med en nysning för att de skulle gå sönder. Det kändes konstigt att stänga skåpen och veta att nästa gång dörrarna öppnades kanske något glas skulle vara i spillror, utan att någon rört dem.

Andra dagen var jag med och städade Carl Gustav Wrangels rustkammare. De rummen har jag visat många gånger som guide, och det var en annorlunda upplevelse att gå med borste och dammsugare och stanna upp vid varenda föremål. Det var inte helt lätt att komma åt heller. Hur dammsuger man en fönsternisch som det hänger en tät rad med vassa svärd framför, till exempel? Vissa föremål gav aha-upplevelser. Efter att ha packat upp rustningsdelar i ett par veckor betraktade jag de monterade rustningarna på ett annat sätt. Det var också spännande att flytta föremål. Den grönländska kajaken är till exempel fjäderlätt!

Jag vet inte om jag kommer att jobba med den här typen av arbetsuppgifter igen, men jag är glad att ha provat på. Om jag någon gång får förtroendet att vara med och bygga en permanent utställning kommer jag att tänka på housekeeping-aspekter redan från början. Jag tror att det är nyttigt att prova på många arbetsuppgifter. När jag gjorde lumpen som KB-elev, och skulle lära mig att leda utbilda en pluton, fick vi lära oss nästan alla arbetsuppgifter som fanns på hela kompaniet. Och när jag läste kommunikation och medier hade vi en delkurs i medieproduktion där vi fick göra små produktioner av tidningsannonser, radioinslag och filmer – inte för att kunna jobba med det utan för att i egenskap av beställare ha en hum om hur det gick till.

Jag känner mig privilegierad som får jobba med något som är så roligt, och att jag får chansen att lära mig så mycket. De här månaderna kommer att vara en skola för livet.

 

Vilken toppenhelg!

2015-05-14 11.42.35

 

Vilken kick det har varit att få visa runt alla hästnördiga besökare på Skokloster i helgen! Över 100 personer gick med på hästvisningarna. Före visningarna körde jag min ”nördometer” där besökarna fick hålla upp en hand för att visa på vilken nivå deras nördighet låg på. De flesta höll händerna så högt de kunde, men även damerna på sista vändan som höll händerna alldeles nära marken höll ut hela vägen genom en jättelång visning i ett råkallt fuktigt slott.

Det blev kära återseende med nördar jag inte träffat på länge, och möten med nördar jag bara träffat på nätet. Folk hade åkt långväga för det här, och jag hoppas att de fick valuta för resan. Självklart fick de ta del av en del av min färskaste forskning om #stallvardag1700 också. Roligt, roligt, roligt!!! Längtar redan till nästa år då jag får göra det igen. Tack alla ni som kom, ni gjorde mig glad och inspirerad och peppad att fortsätta med hästforskningen!

Konsten och verkligheten

Någon av er kanske undrar vad vi museivärdar gör när det är tomt på folk, och svaret är så klart att vi kliver över repen och spanar in allt spännande som finns på andra sidan. Utan att röra något förstås – första grundregeln för god föremålsvård är att undvika att bidra till slitage och nedbrytning genom onödig hantering. Men titta kan man göra. Sist jag jobbade på Skokloster passade jag på att titta extra noga på David Klöcker Ehrenstrahls ryttarporträtt av Karl XI, som konserveras just nu och därför befinner sig på mer tittvänlig höjd än vanligt.

2015-04-04 13.46.49

Jag ville framför allt spana in hästens utrustning. Ehrenstrahl var väldigt noggrann när han målade eller tecknade hästarnas utrustning. Det går till exempel att känna igen en hel del av hästutrustningen från karusellspelet Certamen Equestre 1672 i boken med samma namn.

2015-04-04 13.31.39gåvan

Högra bilden: Livrustkammaren (CC BY-SA)

Jag tyckte att det kunde vara lite kul att jämföra bettet på tavlan med ett bett ur den så kallade ”Franska gåvan”. Målningen är troligen från 1674 och föremålen i gåvan bör ha tillverkats i början av 1670-talet. Jag tror inte att hästen på målningen bär utrustning från gåvan, både bett och huvudlag är enklare i utförandet.  Däremot finns det liknande huvudlag i samlingarna, och andra liknande bett. Just det här verkar dock ha en röd sten på bucklan, det kan jag inte påminna mig att jag har sett någonstans.

Målningen i högupplöst version finns i Digitala museets bildsök!

 

 

Museologen lämnar sitt vinteride

Ja, nu blev det ju inte dvala på museifronten hela vintern, eftersom jag passade på att gå en masterkurs i föremålsforskning på Uppsala universitet före jul (mycket bra, rekommenderas varmt). Men seminarierum är trots allt inte samma sak som slott, museisalar och föremålsmagasin… Därför var det jättekul att få styra bilen mot Skokloster för utbildningsdagar. Eftersom de inte behövt ta in någon ny personal i år ägnades hela utbildningen åt fördjupning.

2015-03-13 08.34.42

Första dagen hade vi skattjakt. Vi lärde oss att söka efter föremål i föremålsdatabasen, och sedan letade vi upp dem i slottet. Målet är att vi så småningom ska kunna använda databasen för vår egen fortbildning och för att kunna svara på gästernas frågor. Redan idag kan vem som helst söka information om föremålen på internet eftersom stora delar av databasen är öppen. Vi fick också en introduktion i sociala medier, och det var intressant att höra LSH:s proffsiga kommunikatör Emma berätta om hur myndigheten jobbar med det. Coolast denna dag var dock att få prova att skjuta med en flintlåsbössa från sent 1700-tal! Dessutom gav det nyttiga insikter i förutsättningarna för strid med eldvapen under den tidigmoderna perioden.

svartkrut
Foto Lotta Hagström Lindley

Vi besökte också Skoklosters kyrka, en fantastisk kyrka som ursprungligen hörde till ett cistercienserkloster och som nu bland annat rymmer familjen Wrangels gravkor.

2015-03-12 10.41.55

Andra dagen gick vi igenom biblioteket, eller rättare sagt biblioteken – det är ju flera personers bibliotek som finns samlade över nästan en halv våning. Vi fick också höra målerikonservatorn Ann-Cathrin berätta om sitt arbete och om hur man arbetar förebyggande för att hindra nedbrytning av föremålen.

2015-03-12 11.34.52

Sen var det dags att gå ner i butiken och lära sig kassarutiner. Turid och Camilla hade redan bullat upp säsongens sortiment i butiken. Läckert!

2015-03-12 15.54.16

Dagens mest svårslagna programpunkt var dock när Bengt visade oss runt i Brahe-Bielke-rustkammaren. Den är lite annorlunda än Wrangel-rustkammaren som visas på de ordinarie visningarna. Innehållet är brokigare och spänner över en längre tidsperiod. Därför drabbas man av lite mer upptäckarlust när man besöker den. Har man dessutom med sig Bengt, som är en mästare på att berätta om föremålen, så kan man lära sig hur mycket som helst.

2015-03-13 14.32.23

Hästvisningar på Skokloster

MVC-002F

I Kristi Himmelsfärdshelgen ska jag åter hålla specialvisningar om hästar och ridning på Skoklosters slott. Vi får se vad kollegorna har dukat fram ur gömmorna i år! Dessutom blir det hästar i slottsparken ett par av dagarna. Susanne Cewe och hennes elever miljötränar. De brukar ha någon form av historiskt tema, undrar vad de har hittat på den här gången!